my Fitness - Η θαυματουργή διαλειμματική άσκηση!!

Η θαυματουργή διαλειμματική άσκηση!!

4.4166666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (6 Ψήφοι)

hiit

Το καταπληκτικό με αυτού του είδους τη προπόνηση είναι ότι θα αισθανθείτε τα αποτελέσματα της από τη πρώτη κιόλας μέρα που θα τη δοκιμάσετε. Θα εκπλαγείτε μόλις ανακαλύψετε ότι είναι ίσως η μοναδική μορφή άσκησης που γυμνάζει όλο το σώμα σαν ενότητα.

Μετά το πέρας της προπόνησης τα πόδια σας, οι κοιλιακοί σας και γενικά μεγάλο μέρος του σώματος σας θα είναι πιασμένο.

Θα αναρωτηθούν κάποιοι γιατί συμβαίνει αυτό. Η απάντηση είναι προφανής, όταν πιέζετε το σώμα σας σε μεγάλες εντάσεις κινητοποιούνται μεγάλες μυϊκές ομάδες στη προσπάθεια να πετύχετε το στόχο σας. Δείτε έναν αθλητή των 100 μέτρων  να τρέχει και πείτε μου ποια μυϊκή ομάδα δεν δουλεύει. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η διαφορά που έχει το σώμα ενός σπρίντερ με έναν δρομέα μεγάλων αποστάσεων.

Ας δούνε τώρα τι λένε διάφοροι επιστήμονές όσον αφορά τη HIIT. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας, η υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση είναι τελικά πιο αποτελεσματική από την συμβατική προπόνηση σταθερού τέμπου.

Συγκεκριμένα ο κ. Γιαν Χέλκερουντ τονίζει: «Η διαλειμματική γυμναστική υψηλής έντασης είναι δύο φορές πιο αποτελεσματική συγκριτικά με την κανονική γυμναστική», και συμπληρώνει: «Είναι σαν να βρέθηκε ένα νέο χάπι, διπλά αποτελεσματικό. Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τον παραδοσιακό τρόπο άσκησης». 

Το τεράστιο προνόμιο της HIIT σε σύγκριση με τους άλλους τρόπους άθλησης είναι ότι εκτελείτε σε πολύ λιγότερο χρόνο με αποτέλεσμα να ταιριάζει απόλυτα σε πολυάσχολους ανθρώπους.

Μετά από μελέτες με ανθρώπους που ακολουθούσαν τον καθιερωμένο τρόπο προπόνησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι με τη διαλειμματική άσκηση διπλασιάστηκαν η αντοχή, η πρόσληψη οξυγόνου και η δύναμή τους κατά 10%, ενώ και η ταχύτητά τους αυξήθηκε κατά 5%. Ακόμη και ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με καρδιακές παθήσεις είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση μετά από την HIIT.

Τέλος αξίζει να αναφερθούν όσα επισημαίνει ο κ. Stephen Bailey, ειδικός στις αθλητικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ. Λέει συγκεκριμένα:  «Όσο πιο μεγάλη είναι η ένταση της άσκησης, τόσο περισσότερο αυξάνεται και η ’’αναταραχή’’ που προκαλείται στους μυς. Κατά συνέπεια, αυξάνεται και ο μεταβολισμός (είναι το λεγόμενο afterburn, που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα σε επόμενες αναρτήσεις) για πολλές ώρες μετά, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να καίει περισσότερο λίπος και υδατάνθρακες». 

Λοιπόν παλικάρια τι περιμένετε ακόμα για να πάρετε την απόφαση να κάνετε το βήμα παραπάνω. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως η ζωή εξελίσσεται και όποιος θέλει ακολουθεί και πάει μπροστά, ενώ όποιος δε θέλει απλά μένει πίσω.

Για όσους έχουν ακόμη τις αμφιβολίες τους, έρχονται σύντομα νέες αναρτήσεις που σίγουρα θα καταρρίψουν πολλούς από τους μύθους που είναι καλά ριζωμένοι στις συνειδήσεις όλων.

 

Διαβάστε επίσης: Διαλειμματική Άσκηση: Ένα πρόγραμμα που θα σας απογειώσει!