my Fitness - Εμβιομηχανική και μέθοδος Functional Patterns

Εμβιομηχανική και μέθοδος Functional Patterns

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (1 Ψήφος)

Εμβιομηχανική και Functional Patterns

Οι περισσότεροι άνθρωποι στη σημερινή εποχή αντιμετωπίζουν από έναν έως πολλούς σωματικούς πόνους. Κλασικά παραδείγματα, είναι ο πόνος στη μέση (nο1 σε συχνότητα με διάφορες αιτίες), το μούδιασμα στο πόδι λόγω πόνου στη μέση (ισχιαλγία - η αμέσως επόμενη "πίστα" πόνου μετά τον πόνο στη μέση), το  λεγόμενο αυχενικό, η χονδροπάθεια στο γόνατο κτλ.

Είτε λόγω τραυματισμών, είτε λόγω ατυχημάτων, είτε λόγω στάσης σώματος και συνηθειών, ο σωματικός πόνος είναι στην καθημερινότητα και τη ζωή μας.

Η καθιστική ζωή - εργασία, η χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, η πολύωρη απασχόληση μας σε εσωτερικούς χώρους, η ελλειπής έκθεση μας στον ήλιο, η απομάκρυνση μας από τη φύση, η υπερεργασία, ή οι πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα σε συνδυασμό με τον μηχανισμό του στρες και οι "απαντήσεις" που δίνουμε σε αυτόν τον μηχανισμό, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατάσταση που έχει το σώμα μας σήμερα!

Γενικότερα, ο τρόπος με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί στην σύγχρονη εποχή δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που βιολογικά το ανθρώπινο σώμα είναι κατασκευασμένο να λειτουργεί. Και αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση και αντιμετώπιση του σωματικού πόνου σήμερα.

anthropos soma stasi

Ίσως όλα αυτά να τα έχετε ξανακούσει από πολλούς επιστήμονες και επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, οι οποίοι επαναλαμβάνουν τα παραπάνω, τα οποία όμως αποτελούν προβλήματα ή επιπτώσεις που το σώμα μας έχει να αντιμετωπίσει.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι ο σωματικός πόνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για το ανθρώπινο σώμα, διότι αποτελεί ένα σύστημα προειδοποίησης για πιθανούς κινδύνους, το οποίο μας προτρέπει σε προστατευτικές αντιδράσεις. Σε καμία περίπτωση, δεν ωφελεί να τον αγνοούμε ή να τον διαιωνίζουμε!

Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα αναφερθούμε στις λύσεις που μπορούμε να δώσουμε στο σώμα μας, για την αντιμετώπιση του σωματικού πόνου με πληροφορίες που στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και αντικειμενικά ορατά αποτελέσματα.

Να σας συστήσουμε… την εμβιομηχανική επιστήμη!

Η λέξη εμβιομηχανική προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά: βίος - bio - «ζωή» και μηχανική - mechanics - «μηχανική». Αναφέρεται στον πόνο που δημιουργείται από τον τρόπο που το σώμα (ΕΜΒΙΟ), κινείται (ΜΗΧΑΝΙΚΗ), εξού και το όνομα αυτής… ΕΜΒΙΟ-ΜΗΧΑΝΙΚΗ. Επίσης, εξετάζει τις λειτουργικές βασικές μονάδες της ζωής, τα κύτταρα.

Είναι ένας κλάδος με πολύ μεγάλη ιστορία, καθώς  η πρώτη περιγραφή της επιστήμης έγινε από τον Αριστοτέλη (384–322 π.Χ.) και τον Αρχιμήδη (287–2I2 π.Χ.). Αργότερα, σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Νεύτωνας και ο Borelli συνεισέφεραν καθοριστικά στον τομέα της εμβιομηχανικής. Άλλοι σπουδαίοι επιστήμονες που πραγματοποίησαν μελέτες στην εμβιομηχανική και την διαμόρφωσαν όπως είναι σήμερα, ήταν οι Eadweard Muybridge Julies Wolff AI Burstein et al. και η  Ida Pauline Rolf.

Αποτελεί παρακλάδι της βιοφυσικής και όχι της κινησιολογίας, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι.

Εφαρμόζεται στην επιστήμη του αθλητισμού και της άσκησης με σκοπό:

  1. Την βελτίωση σωματικής απόδοσης, συνήθως με καταγραφή κινήσεων αθλητών
  2. Την αντιμετώπιση τραυματισμών

Επίσης, χρησιμοποιείται για την ανάλυση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα, η στάση του σώματος και το τρέξιμο.

Η Εμβιομηχανική επιστήμη αντιμετωπίζει το σώμα ως ένα σύστημα, μελετώντας τις εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις, που ασκούνται πάνω στο ανθρώπινο σώμα.

stasi somatos emviomixaniki

Εμβιομηχανική και αντιμετώπιση σωματικού πόνου με ορατά αποτελέσματα από τη μέθοδο Functional Patterns

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η εμβιομηχανική αντιμετωπίζει το σώμα σαν ένα σύστημα, ενώ κάποιες από τις βασικότερες κινήσεις που σχετίζονται με την εμβιομηχανική είναι η στάση σώματος, το περπάτημα και το τρέξιμο. Αυτή τη στιγμή, η μέθοδος Functional Patterns είναι η μοναδική μέθοδος στο χώρο του fitness, που χρησιμοποιεί αποτελεσματικότερα τις βασικές αρχές της εμβιομηχανικής με ορατά αποτελέσματα.

Η μέθοδος Functional Patterns αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο του fitness!

Αυτό αποδεικνύεται με τα αποτελέσματα που παρέχει από φωτογραφίες στάσης σώματος και βίντεο βάδισης / τρεξίματος (πριν και μετά), ενώ παράλληλα είναι η μοναδική μέθοδος που λύνει προβλήματα σωματικού πόνου, μυοσκελετικών και νευρολογικών προβλημάτων, αποτελεσματικότερα από κάθε άλλη μέθοδο ή προσέγγιση εκγύμνασης.

Η μέθοδος προπόνησης Functional Patterns, ιδρύθηκε το 2006 απο τον CEO Naudi Aguilar. Αυτή τη στιγμή θεωρείται ίσως η κορυφαία μέθοδος προπόνησης στον κλάδο του fitness και αυτό αποδεικνύεται από τα ορατά αποτελέσματα, που έχουν πετύχει πιστοποιημένοι επαγγελματίες της μεθόδου τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Στηρίζεται στο εξελικτικό σχέδιο της ανθρώπινης κίνησης, στο πώς δηλαδή το ανθρώπινο σώμα είναι κατασκευασμένο να κινείται. Η εκγύμναση των αθλουμένων στηρίζεται στην προπόνηση τους σύμφωνα με τα βιολογικά χαρακτηριστικά της κίνησης τους:

  1. Τη στάση σώματος
  2. Το περπάτημα
  3. Το τρέξιμο
  4. Τις ρίψεις

Εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα της μεθόδου Functional Patterns, τα οφέλη που έχει ένας αθλούμενος είναι:

  • Βελτίωση δυσλειτουργικής κίνησης
  • Αύξηση μυϊκής μάζας
  • Διαχείριση άγχους
  • Μείωση σωματικού λίπους
  • Μείωση πιθανότητας τραυματισμών
  • Βελτίωση ενέργειας
  • Βελτίωση ύπνου

Με την εφαρμογή της μεθόδου Functional Patterns, oι περισσότεροι από τους αθλούμενους με σωματικό πόνο, έχουν καταγράψει μείωση του πόνου έως 90% από την αξιολόγηση τους.

Επίσης, για τους αθλούμενους που θέλουν να αυξήσουν τη σωματική τους απόδοση, η μέθοδος Functional Patterns περιέχει βασικές διορθωτικές ασκήσεις, που έχουν ως σκοπό την σύνδεση του σώματος και δυναμικές ασκήσεις με απλό εξοπλισμό (βαράκια, kettlebell, wall ή slam balls, τροχαλία) και εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπως Regen-Bar, Paraball ή clubbells.

paraball regenbar clubbells emviomixaniki

Αξιολόγηση: Η πρώτη συνέδρια αντιμετώπισης του σωματικού πόνου

Στην αξιολόγηση, η οποία  διαρκεί 90 λεπτά, εκτός από την καταγραφή του ιατρικού ιστορικού και την προφορική περιγραφή των σημείων που πονάει ο αθλούμενος, αναλύεται πλήρως η στάση του σώματος και ο τρόπος βάδισης - περπατήματός του. Η αξιολόγηση για την αντιμετώπιση σωματικού πόνου περιλαμβάνει:

  1. Ανάλυση στάσης σώματος
  2. Ανάλυση βάδισης
  3. Μυοπεριτονιακή απελευθέρωση, δηλαδή πιέσεις σε συγκεκριμένους μύες που πυροδοτούν τον πόνο
  4. Εξατομικευμένες διορθωτικές ασκήσεις για την εκ νέου ενδυνάμωση των μυών με σκοπό την αντιμετώπιση του πόνου
  5. Πλάνο εφαρμογής λειτουργικών προσεγγίσεων διατροφής, ύπνου, διαχείρισης στρες και καθημερινών συνηθειών

mio peritoniaki emviomixaniki

Εδώ κλείνει η πρώτη μας γνωριμία με την Εμβιομηχανική, την επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.

Γράφει για το my-Fitness.gr,
η Human Biomechanics Specialist & BsC Physical Education-Sports,
Νικολέτα Κασέρη.