my Fitness - Γυναίκες: Γιατί είναι απαραίτητη η προπόνηση με αντιστάσεις

Γυναίκες: Γιατί είναι απαραίτητη η προπόνηση με αντιστάσεις

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (2 Ψήφοι)

workout woman

Διαβάστε επίσης: Γυναίκες και βάρη

Ένας κοινός φόβος όλων των γυναικών είναι, ότι με τις ασκήσεις αντιστάσεων (βάρη) το σώμα σας θα θυμίζει ένα ανδρικό σώμα. Μην φοβάστε! Οι ορμόνες και η φυσιολογία των γυναικών, καθορίζουν τη δύναμη και τη μυϊκή ανάπτυξη που μπορείτε να αποκτήσετε. Δεν είστε επαγγελματίας bodybuilder, δεν παίρνετε συμπληρώματα και φάρμακα, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πως θα φτιάξετε «ανδρικό» σώμα.

Οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο μόλις το ένα δέκατο περίπου της τεστοστερόνης που έχουν οι άνδρες. Οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σχέση με τις υπόλοιπες, μπορεί να έχουν την τάση να αναπτύξουν περισσότερο τους μύες τους και με ταχύτερο ρυθμό. Όμως και πάλι μπορούν να γυμναστούν άφοβα με βάρη.

Για να βελτιωθεί η σωματική σας διάπλαση και να δημιουργήσετε μια πιο αθλητική σιλουέτα, θα πρέπει να γυμνάσετε όχι μόνο τα πόδια σας, αλλά και την πλάτη, τους δικέφαλους, τους τρικέφαλους και τους ώμους σας. Πέραν από την εμφάνιση, τα οφέλη για των ασκήσεων με αντιστάσεις είναι πολλά, κάποια από τα οποία έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα του my-Fitness.gr. Παρακάτω, αναλύουμε επιπλέον τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να προσθέσετε ασκήσεις με βάρη στο πρόγραμμά σας.

Δομή οστών

Η δομή των οστών και η αναδιαμόρφωση τους, είναι η διαδικασία με την οποία το οστό προσαρμόζεται, αλλάζοντας μέγεθος και σχήμα με την αφαίρεση του αδύναμου ή κατεστραμμένου ιστού των οστών. Όταν οι μύες συσπώνται, στρεσάρουν τα οστά και τα προκαλούν να ενισχυθούν ενάντια στις συσπάσεις αυτές.  Έτσι, καθώς δυναμώνουν οι μύες σας, γίνονται και ισχυρότερα τα οστά σας, ώστε να μπορούν να χειριστούν καλύτερα τις μυϊκές συσπάσεις. Η αναδιαμόρφωση των οστών βοηθά στην πρόληψη των καταγμάτων και ασφαλίζει το σώμα ενάντια στην οστεοπόρωση.

Συνδετικός ιστός

Οι σύνδεσμοι, οι τένοντες και οι χόνδροι κρατάνε τα οστά σας ενωμένα. Αυτές οι αρθρώσεις έχουν τον κίνδυνο τραυματισμού όταν γίνονται ασταθείς. Με τις ασκήσεις αντιστάσεων δυναμώνουν οι συνδετικοί ιστοί στους αγκώνες, τους ώμους, τον αυχένα, τη σπονδυλική στήλη, τους καρπούς και τα χέρια, βελτιώνοντας έτσι την ακεραιότητα, τη σταθερότητα και την πρόληψη τραυματισμών.

Ανάπτυξη μυών και απώλεια λίπους

Με τις ασκήσεις αντίστασης, έχουμε αύξηση της άλιπης μάζας του σώματος, ενώ παράλληλα μειώνονται τα αποθέματα λίπους. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της άλιπης μάζας σε σχέση με τη λιπώδη μάζα του σώματος σας, τόσο πιο μεταβολικά ενεργό γίνεται το σώμα σας. Ένα μεταβολικά ενεργό σώμα θα έχει αυξημένο μεταβολικό ρυθμό, καλύτερη οξείδωση του λίπους, και μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας με τη μορφή θερμίδων. Με άλλα λόγια, μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες και λίπος, απλά και μόνο επειδή έχετε μεγαλύτερους μύες.

Περισσότερη αυτοεκτίμηση

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, με ένα δυνατό και καλλίγραμμο σώμα βελτιώνετε την αυτοεκτίμηση σας. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν σε προγράμματα με αντιστάσεις τρεις ημέρες την εβδομάδα, βελτίωσαν την εικόνα του σώματος τους περισσότερο από τις γυναίκες που περπατούσαν τρεις ημέρες την εβδομάδα (αν και το περπάτημα είναι πολύ καλύτερο από το να κάθεστε όλη την ημέρα). Όντας ισχυρή και δυνατή, ενδυναμώνετε τόσο το μυαλό σας, όσο και το σώμα σας!

Η ικανότητα να ξεπερνάς τον εαυτό σου κάθε μέρα

Αν και συνήθως συνδέουμε τη δύναμη με το γυμναστήριο, ένα δυνατό σώμα κάνει τις καθημερινές εργασίες πολύ πιο απλές! Μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας μετακινώντας τα έπιπλα στο δωμάτιο χωρίς βοήθεια, μεταφέροντας όλες τις τσάντες από το σουπερ μάρκετ σε μια διαδρομή, μετακινώντας τα κουτιά χωρίς να πάθετε κάποια οσφυαλγία, και πολλά άλλα! Με το να είστε δυνατή δεν αισθάνεστε μόνο τέλεια, αλλά γίνεστε και ανεξάρτητη, ώστε να μπορείτε να εκτελείτε τις καθημερινές προκλήσεις με ευκολία.

--

Πλέον δεν έχετε καμία δικαιολογία για να αποφεύγετε την προπόνηση με βάρη! Καθώς έχουμε ήδη δει, σε προηγούμενο άρθρο του my-Fitness.gr, ασκήσεις που γυμνάζουν τους γλουτούς και τα πόδια, σύντομα θα αναρτήσουμε κι ένα πρόγραμμα για το πάνω μέρος του σώματος, αποκλειστικά για γυναίκες.

Μέχρι τότε, ξεκινήστε τις βασικές ασκήσεις με βαράκια!

 


Βιβλιογραφία
1. Seeman, E. (2009). Bone Modeling and Remodeling. Critical Reviews in Eukaryotic Gene Expression, 19(3), 219-233.
2. Stone, M. (1988). Implications for connective tissue and bone alterations resulting from resistance exercise training. Medicine & Science in Sports & Exercise, 20(5 Suppl), S162-S168.
3. Heijden, G., Wang, Z., Chu, Z., Toffolo, G., Manesso, E., Sauer, P., & Sunehag, A. (2010). Strength Exercise Improves Muscle Mass and Hepatic Insulin Sensitivity in Obese Youth. Medicine & Science in Sports & Exercise, 42(11), 1973-1980.
4. Tucker, L., & Mortell, R. (1993). Comparison of the Effects of Walking and Weight Training Programs on Body Image in Middle-Aged Women: An Experimental Study. American Journal of Health Promotion, 8(1), 34-42.