Γλυκαιμικός δείκτης (2)

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (1 Ψήφος)

Διαβάστε επίσης: Γλυκαιμικός δείκτης (1)

Στην παραπάνω ανάρτηση είδαμε τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) και χωρίσαμε τις διάφορες τροφές σε τρεις κατηγορίες. Αυτές με χαμηλό, μέτριο και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να δούμε έναν από  τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποφεύγουμε τα τρόφιμα με υψηλό ΓΔ.

Δεδομένου λοιπόν ότι η  κατανάλωση ενός τροφίμου με υψηλό ΓΔ συνεπάγεται κατακόρυφη αύξηση του ζαχάρου στο αίμα, ας δούμε τι συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό μετά τη λήψη μιας τέτοιας τροφής. Έχουμε λοιπόν:

  1. Υπερβολική αύξηση του ζαχάρου στο αίμα.
  2. Λόγω της αύξησης αυτής της γλυκόζης, έχουμε μεγάλη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας (υπερινσουλιναιμία)
  3. Η τεράστια ποσότητα ινσουλίνης στο αίμα έχει ως συνέπεια να πέσει ταχύτατα το ζάχαρο στο αίμα, κάτι το οποίο όμως συνεπάγεται αίσθημα πείνας και άρα κατανάλωση και άλλης τροφής.
  4. Το κακό είναι ότι στις συνθήκες υπογλυκαιμίας που δημιουργούνται τώρα, ο οργανισμός μας ζητάει και πάλι τροφή με υψηλό ΓΔ και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Το διάγραμμα που ακολουθεί δείχνει την απόκριση του ανθρώπινου οργανισμού στην κατανάλωση τροφών με υψηλό και χαμηλό ΓΔ.

Αποτέλεσμα των παραπάνω αυξομειώσεων της γλυκόζης, είναι οι διακυμάνσεις στη διάθεση και την ενεργητικότητα  που μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αντιμετωπίζει. Αυτό συμβαίνει διότι μειωμένα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα φέρνουν αισθήματα ατονίας και αδυναμίας.

Τώρα λοιπόν, ξέρετε που ευθύνεται η εξάντληση, που νιώθετε κατά τη διάρκεια της δουλειάς σας, μετά την κατανάλωση μιας μπουγάτσας και ενός σοκολατούχου γάλατος το πρωί.

Δυστυχώς όμως, οι συνέπειες των τροφίμων με υψηλό ΓΔ δεν σταματούν εδώ. Σε επόμενες αναρτήσεις θα δούμε πως η κατανάλωση τέτοιων τροφών συνδέονται άμεσα με τη παχυσαρκία και ένα σορό άλλες ασθένειες.

 

Never give up!!!