my Fitness - Λόγοι για να μην καταναλώνετε πρωτεϊνικές σκόνες!

Λόγοι για να μην καταναλώνετε πρωτεϊνικές σκόνες!

4.4736842105263 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (19 Ψήφοι)

wprotein

Πριν προχωρήσω στους βασικούς λόγους με βάση τους οποίους απορρίπτω τις πρωτεϊνικές σκόνες και πάω μόνο για φυσικές, ανεπεξέργαστες κατά το δυνατόν και πλήρεις τροφές, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι υπερβολικός, υποχόνδριος και άνθρωπος των άκρων! Δεν θα πω π.χ. ότι με μια whey θα πάθει κάτι το συκώτι σου, ή ότι θα έχεις σοβαρές συνέπειες υγείας. Μάλιστα αντιλαμβάνομαι τη διάσταση της βολικότητας, αλλά δεν την αποδέχομαι για χάρη της βέλτιστης υγείας που επιδιώκω!

Κατά την ταπεινή μου άποψη, νομιμοποιούνται να παίρνουν πρωτεϊνικές σκόνες οι αθλητές που έχουν μεγάλες ανάγκες από πρωτεΐνη. Να τις παίρνουν σαν βοηθητικά γεύματα 1-2 φορές τη μέρα.

Όλοι όσοι είναι ερασιτέχνες αθλητές και σηκώνουν κάποια βάρη, τρέχουν ή κάνουν crossfit, απλά δεν χρειάζονται πρωτεϊνικές σκόνες και καλό είναι να πορεύονται με πραγματικές τροφές. Είμαστε πλασμένοι για τροφές κι όχι για σκόνες! Οι τροφές δίνουν συνέργειες, που δεν δίνουν τα πολυεπεξεργασμένα προϊόντα όπως οι πρωτεϊνικές σκόνες!

Είναι καλό να τείνουμε προς τα όρια μας με 100% φυσικά μέσα. Κάθε τι άλλο θα είναι μια ανοίκεια επέμβαση στο σύστημά μας, που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στο μέλλον.

Οι πρωτεϊνικές σκόνες είναι βαριά επεξεργασμένες και με αμφίβολη θρεπτική αξία! Δεν έχουν τίποτα το φυσικό επάνω τους. Δεν μπορείς να αρμέξεις μια αγελάδα και να πάρεις πρωτεϊνική σκόνη! Αυτό δυστυχώς είναι η μεγάλη αλήθεια! Δεν ξέρετε από πότε κοσμεί τα ράφια η αγαπημένη σας πρωτεΐνη, όπως και δεν ξέρετε πόσες χιλιάδες χιλιόμετρα έχει διανύσει και σε τι συνθήκες για να φθάσει στα ράφια αυτά!

Δεν ξέρετε - μιλώντας για whey - από τι γάλα παρήχθη και μπορείτε να υποθέσετε με βάση τις πιθανότητες ότι προήλθε από τη χειρότερη ποιότητα, από ζώα μεγαλωμένα σε food factories.

Έχω διαβάσει πολλές μελέτες για πρωτεϊνικές σκόνες - πολύ γνωστές μάρκες - που περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, υδράργυρο κλπ εκ των οποίων σας παραθέτω μια εδώ: What's in your protein drink

Θα είχε ίσως ενδιαφέρον να ρίξετε και μια ματιά εδώ:

Επίσης, έχει ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς τα συστατικά για να δει αν περιέχονται απλά σάκχαρα, συνθετικά γλυκαντικά και διάφορα πρόσθετα, όπως το γλουταμινικό μονονάτριο. Κατά την άποψή μου θα ήταν καλύτερο να προτιμήστε κατσικίσιο γάλα ή κεφίρ!

Μια πρωτεϊνική σκόνη, όπως η whey, μπορεί να εκτοξεύσει τα επίπεδα της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα κι αυτό οφείλεται στην πολυεπεξεργασία της. 

Συνεπώς καλό είναι η χρήση της να προορίζεται αυστηρά σε μεταπροπονητικά γεύματα. Γενικευμένη χρήση της π.χ. στο πρωινό ή σαν αντικαταστάτης γευμάτων εμποδίζει την απώλεια βάρους.

Η συχνή κατανάλωση whey - και ειδικά της απομονωμένης μορφής - ρίχνει το pH του σώματος σε πολλούς ανθρώπους και γι' αυτό θα πρέπει να ψαχτείτε μιας κι ένα όξινο pH - αυτό που αποκαλείται μεταβολική οξέωση - συνδέεται στενά με τον καρκίνο και την επιρρέπεια σ' εκφυλιστικές παθήσεις. Συνδέεται επίσης με τη σαρκοπενία και την οστεοπενία. Ψάξιμο λοιπόν!

Οι περισσότερες whey παρασκευάζονται από γάλα υπερπαστεριωμένο UHT  (Ultra High Temperature) για το οποίο σίγουρα γνωρίζετε κι αν όχι καλό είναι να μάθετε. Η υψηλή θερμοκρασία και η κατεργασία τους με οξέα - απομονωμένη μορφή - αποδομούν την πρωτεΐνη και την κάνουν και αδιάλυτη στο νερό! 

Αλλά τα παλικάρια που την παρασκευάζουν ξέρουν καλά τα κόλπα! Προσθέτουν χημικά βελτιωτικά γεύσης κι επιφανειοδραστικές ουσίες σαν αυτές που χρησιμοποιούνται στα σαπούνια, για να αλλάξουν την επιφανειακή τάση του προϊόντος - όπως π.χ. αιθυλενογλυκόλη και προπυλενογλυκόλη! 

Άλλα συνήθη πρόσθετα είναι η λεκιθίνη γενετικά τροποποιημένης σόγιας, παράγωγα καζεΐνης, σουκραλόζη ή ασπαρτάμη, υδρολυμένες πρωτεΐνες κλπ!

Η whey κι οι υπόλοιπες σκόνες στερούνται διατροφικής αξίας κι αυτό δεν συνάδει με τα υψηλά στάνταρντ υγείας που πρέπει να θέτουμε πάνω από κάθε τι άλλο. Όσο περισσότερο μελετάμε τις τροφές τόσο περισσότερο αποκαλύπτονται οι θαυμαστές συνέργειες ανάμεσα στα συστατικά των τροφών που ενισχύουν τη διατροφική τους αξία. 

Κι ας μη ξεχνάμε ποτέ ότι τελικά το να είσαι υγιής και fit δεν έχει τόσο σχέση με τα μακροθρεπτικά στοιχεία (λίπη, πρωτεΐνη κι υδατάνθρακες) αλλά με τα μικροθρεπτικά (αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, φυτοχημικά, ανόργανα στοιχεία κλπ).

Oι πρωτεϊνικές σκόνες είναι ακριβές!

Μια whey ποιότητας για παράδειγμα είναι πανάκριβη αν συνδυάζει τα εξής:
- προέρχεται από ζώα ελεύθερη βοσκής
- δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά
- δεν περιέχει ορμόνες,αντιβιοτικά και βαρέα μέταλλα
- δεν περιέχει συνθετικά γλυκαντικά
- επεξεργασία εν ψυχρώ και χωρίς οξέα 

Αυτές που είναι φθηνές δυστυχώς είναι ακατάλληλες στη μεγάλη τους πλειοψηφία.

Δεν χρειάζεστε πρωτεϊνικές σκόνες για να φθάσετε στους στόχους σας! Τα βαριά βάρη κι η προσεγμένη διατροφή θα σας φέρουν εκεί που επιθυμείτε. Οποιαδήποτε ευκολία έχει και το τίμημά της!! Και μη ξεχνάτε ότι στα κάπως παλιότερα χρόνια που οι σκόνες ούτε καν υπήρχαν, πολλοί ερασιτέχνες bodybuilders είχαν εξαιρετικές σωματικές διαπλάσεις.

Συνοψίζοντας:

Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη να παίρνετε πρωτεϊνικές σκόνες! Αν όμως τις παίρνετε για λόγους ευκολίας, να προτιμάτε ποιοτικά προϊόντα και να τις χρησιμοποιείτε μόνο μεταπροπονητικά! H ποιοτική διατροφή είναι ότι καλύτερο για το μέσο ερασιτέχνη αθλητή!

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Πηγή: totalfitness-christos