Διατροφή για γράμμωση (3): Υδατάνθρακες

4.7142857142857 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (7 Ψήφοι)

Διαβάστε επίσης: Διατροφή για γράμμωση (1)Διατροφή για γράμμωση (2): Πρωτεΐνες και Υδατάνθρακες: Όσα πρέπει να γνωρίζετε (1)

Δυστυχώς, λόγω της παραπληροφόρησης που κυκλοφορεί, υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν την μειωμένη λήψη υδατανθράκων σε περιόδους γράμμωσης. Κάτι τέτοιο είναι τελείως εσφαλμένο και μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία σας.

Αυτό που θα πρέπει να έχετε κατά νου, είναι να αποφεύγετε τους απλούς υδατάνθρακες (άσπρο ψωμί, ζάχαρη, αναψυκτικά, άσπρα ζυμαρικά και ρύζι, έτοιμα αρτοσκευάσματα και γενικά οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη και άσπρο αλεύρι) και να καταναλώνετε σύνθετους υδατάνθρακες, με κύρια πηγή τα ινώδη λαχανικά. Αυτό συμβαίνει, διότι οι απλοί υδατάνθρακες αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη στο αίμα, με αποτέλεσμα να εκκρίνεται ινσουλίνη από το πάγκρεας. Η ύπαρξη μεγάλης ποσότητας ινσουλίνης στο αίμα, ευνοεί τη συσσώρευση λίπους, με αποτέλεσμα να σαμποτάρεται η προσπάθεια σας για γράμμωση.

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω λοιπόν, θα πρέπει να καταναλώνετε σύνθετους υδατάνθρακες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που διαμορφώνουν μια πιο ομαλή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες αποθήκευσης λίπους και ταυτόχρονα να έχετε ένα πιο αρμονικό προφίλ ενέργειας μέσα στη μέρα.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κατανάλωση απλών υδατανθράκων έχει κάποιο νόημα και όφελος μετά από σκληρές και απαιτητικές προπονήσεις, διότι ύστερα από προπόνηση οι αποθήκες γλυκογόνου του σώματος είναι εξαντλημένες και αν δεν αναπληρωθούν σύντομα, μπορεί το σώμα σας να αρχίσει να αποδομεί τους ιστούς του, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του σε υδατάνθρακες. Μεταπροπονητικά δηλαδή, θα μπορούσατε να καταναλώσετε λίγους απλούς υδατάνθρακες. Αποφύγετε όμως ζάχαρη και άλλα ενεργειακά ποτά. Μια μπανάνα ή ένας φυσικός χυμός (όχι εμπορίου), θα ήταν μια καλή λύση.

Ενδεικτικά, κάποιες τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες και σε πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι οι ακόλουθες:

  •  Μπρόκολο
  •  Σπανάκι
  •  Ρύζι και ζυμαρικά ολικής άλεσης
  •  Κουνουπίδι
  •  Φρούτα με τη σάρκα τους (με μέτρο)
  •  Όσπρια
  •  Πράσινα λαχανικά

Τέλος 3ου μέρους