my Fitness - Δείκτης Μάζας Σώματος

Δείκτης Μάζας Σώματος

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (1 Ψήφος)

Σχηματική απεικόνιση ΔΜΣ

Στις μέρες μας, εκτιμούμε το βάρος του σώματος, χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.) (Body Mass Index - B.M.I.). Ο Δ.Μ.Σ. μετράει την αναλογία ύψους και βάρους σας και μας δείχνει αν κάποιος έχει βάρος χαμηλότερο του φυσιολογικού, ή είναι φυσιολογικός, ή υπέρβαρος. O ΔΜΣ είναι μία γενική ένδειξη για τον υπολογισμό του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Λόγω του εύκολου υπολογισμού του, είναι ένα ευρέως διαδεδομένο διαγνωστικό εργαλείο των πιθανών προβλημάτων υγείας ενός ατόμου σε σχέση με το βάρος του.

Εάν δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός του ποσοστού λίπους από άλλες μεθόδους, τότε χρησιμοποιείται ο ΔΜΣ σαν ποσοστό λίπους. Παγκοσμίως έχει γίνει αποδεκτή η εξής κατηγοριοποίηση:

Δ.Μ.Σ.  μέχρι 18,5  -> Λιπόβαρης
Δ.Μ.Σ.  από 18,5 έως 25 -> Κανονικό Βάρος
Δ.Μ.Σ.  από 25,1 - 30  -> Υπέρβαρος
Δ.Μ.Σ.  μεγαλύτερο από 30 -> Παχύσαρκος

Για να υπολογίσουμε το BMI διαιρούμε το σωματικό βάρος με το τετράγωνο του ύψους (kg/m^2).

Ο Δ.Μ.Σ. εξαρτάται πολύ από το φύλλο, την ηλικία και το σωματότυπο του ατόμου. Άτομα που αθλούνται ή έχουν γενικά αρκετούς μύες έχουν μεγαλύτερο ΔΜΣ, χωρίς να έχουν περισσότερο λίπος. Άτομα που λόγω ηλικίας ή παθήσεων έχουν χάσει μυϊκή μάζα θα έχουν μικρότερο ΔΜΣ χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουν λιγότερο λίπος. Επίσης άτομα στα οποία λείπει τμήμα του σώματος (κάποιο άκρο ή κάποιο όργανο του σώματος) θα έχουν μικρότερο ΔΜΣ.