Πόσες μέρες διάλειμμα;

Φτιάξε το δικό σου πρόγραμμα προπόνησης!
Άβαταρ μέλους
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 01 Σεπ 2015, 00:30

Πόσες μέρες διάλειμμα;

Δημοσίευση από Άδραστος » 01 Σεπ 2015, 01:22

Ακολουθώ ένα σχετικά μέτριας έντασης αυτοσχέδιο πρόγραμμα γυμναστικής, το οποίο συνίσταται στα εξής: μονόζυγο, κάμψεις, άσκηση πλανκ (η συνήθης) και βάρη για δικέφαλο-τρικέφαλο (αν και μένω σε σπίτι με σκάλες, αναγνωρίζω ότι θα'πρεπε να κάνω και κάτι για τα πόδια... :? ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το εφαρμόζω δύο μέρες συνεχόμενα και την τρίτη κάνω διάλειμμα.
Επειδή διαβάζω διάφορες απόψεις για το λεγόμενο "recovery" μετά τη γυμναστική, ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας σχετικά με το αν 2 μέρες γυμναστικής και 1 μέρα ξεκούρασης είναι ο κατάλληλος συνδυασμός για την περίπτωσή μου.
Ποτέ μη μακαρίζεις τους ανθρώπους,
πριν αντικρύσεις τη στερνή τους μέρα
και πριν το τέρμα της ζωής περάσουν,
χωρίς να τους παιδέψουν βάσανα και πίκρες.

~Οιδίπους Τύραννος

Άβαταρ μέλους
 
Δημοσιεύσεις: 55
Εγγραφή: 11 Ιούλ 2011, 23:52
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Πόσες μέρες διάλειμμα;

Δημοσίευση από GiorikasGR » 15 Σεπ 2015, 13:48

Πολύ καλή η ερωτησή σου, αποτελεί θέμα ολόκληρου άρθρου μελλοντικά!

Η ξεκούραση είναι απαραίτητη! Με την προπόνηση με βάρη ΔΕΝ χτίζεις μύες. Με τα βάρη τους καταστρέφεις, ώστε να μεγαλώσουν με φαγητό και ξεκούραση! Μόνο με φαγητό και ξεκούραση, χωρίς βάρη, πάλι ΔΕΝ χτίζονται!

Το πόσες μέρες συνεχόμενα θα κάνεις προπόνηση, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και σίγουρα από το ίδιο σου το σώμα.

Το σωστότερο είναι μία μυϊκή ομάδα να ξεκουράζεται για 48 ώρες, πριν προπονηθεί ξανά. Οπότε θα πρέπει να φροτίζεις να μη γυμνάζεις τους ίδιους μύες σε 2 συνεχόμενες ημέρες.

Αν γενικά κάνεις δουλειά γραφείου, χωρίς να περπατάς πολύ μέσα στη μέρα και χωρίς να κουράζεσαι σωματικά, κάνοντας ένα "σχετικά μέτριας έντασης" όπως είπες πρόγραμμα, λογικά μπορείς να κάνεις περισσότερες μέρες συνεχόμενα (διαφορετικούς μύες). Αρκεί να σκεφτείς, ότι με ένα πρόγραμμα με 4 μέρες προπονήσεων μέσα στην εβδομάδα, αναγκαστικά οι 2 (από τις 7) μέρες θα είναι συνεχόμενα και η 3η ξεκούραση.

Μέλος της συντακτικής ομάδας του my-Fitness.gr ακολουθούσε για 8 βδομάδες, μέσα στη χρονιά, απαιτητικό πρόγραμμα 6 ημέρων ανά βδομάδα με την 7η μέρα ξεκούραση. Με τη βοήθεια σωστής διατροφής, ξεκούρασης και δουλειάς γραφείου (καθιστικός τρόπος ζωής) ήταν σε άριστη φόρμα.

Επίσης σε ένα καθιστικό τρόπο ζωής, 8-10 ώρες καθισμένος σε μια καρέκλα, δεν είναι υπερβολή οι μέρες ξεκούρασης (rest days) να γίνουν active rest days, στις οποίες θα βγαίνεις για περπάτημα ή τρέξιμο ή θα κάνεις κάποιο άλλο άθλημα χωρίς να σηκώνεις βάρη. Έτσι και οι 7 μέρες της εβδομάδας θα είναι δραστήριες.

Τέλος θα πρέπει να φροντίσεις να γυμνάζεις ομοιόμορφα όλες τις μυικές σου ομάδες (και τα πόδια, ώμους κτλ)!
«Νους υγιής εν σώματι υγιεί»
No pain!

Άβαταρ μέλους
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 01 Σεπ 2015, 00:30

Re: Πόσες μέρες διάλειμμα;

Δημοσίευση από Άδραστος » 03 Οκτ 2015, 11:36

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πληρέστατη και κατανοητή απάντηση! Όντως ένα λάθος που έκανα ήταν ότι δεν διαμόρφωσα το πρόγραμμα γυμναστικής μου με τέτοιο τρόπο ώστε να γυμνάζω διαφορετικές ομάδες μυών την ημέρα.
Και πάλι παιδιά συγχαρητήρια για το σάιτ και το φόρουμ σας, εϊστε φοβεροί! Keep up the good work! :-)
Ποτέ μη μακαρίζεις τους ανθρώπους,
πριν αντικρύσεις τη στερνή τους μέρα
και πριν το τέρμα της ζωής περάσουν,
χωρίς να τους παιδέψουν βάσανα και πίκρες.

~Οιδίπους Τύραννος


Επιστροφή στο Προγράμματα προπόνησης

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες