Πεζοπορία στον Όλυμπο (Λιτόχωρο-Πριόνια)

Άβαταρ μέλους
 
Δημοσιεύσεις: 73
Εγγραφή: 02 Αύγ 2011, 22:44
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη,Ελλάδα

Πεζοπορία στον Όλυμπο (Λιτόχωρο-Πριόνια)

Δημοσίευση από vaggelis » 26 Αύγ 2011, 13:11

Ο Όλυμπος είναι χωρίς αμφιβολία το πιο δημοφιλές βουνό στην Ελλάδα. Η μυθική του γοητεία και η εύκολη προσβασιμότητα το καθιστούν έναν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα ανεξάντλητο βουνό, με πολλές και όμορφες διαδρομές. Επίσης ο μεγάλος αριθμός καταφυγίων που υπάρχει και η δυνατότητα διανυκτέρευσης σε πολλά από αυτά, δίνει την ευκαιρία στον καθένα να πραγματοποιήσει εξορμήσεις πέραν της μίας ημέρας.

Η ανατολική πλευρά του Ολύμπου είναι η περισσότερο επισκεπτόμενη. Από εδώ περνάει και το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 το οποίο ακολουθεί ο περισσότερος κόσμος για να προσεγγίσει τις ψηλές κορυφές του βουνού.

Το Ε4 ξεκινάει από το Λιτόχωρο και μέσα από το πανέμορφο φαράγγι του Εννιπέα φτάνει στα Πριόνια (1100m) όπου και υπάρχει καταφύγιο το οποίο είναι κάθε μέρα ανοιχτό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τα Σαββατοκύριακα τους χειμερινούς μήνες.

Παραθέτω μερικά στοιχεία γι’αυτή τη πραγματικά υπέροχη διαδρομή.

Η διαδρομή ξεκινάει από την περιοχή (ταβέρνα) μύλοι στο Λιτόχωρο με υψόμετρο 300 m και καταλήγει στο καταφύγιο πριόνια (1100 m). Έχουμε επομένως μία υψομετρική διαφορά 800m. Η σήμανση του μονοπατιού είναι με άσπρα και κίτρινα σημάδια και ο χρόνος που απαιτείται για να καλυφθεί είναι περίπου 4-4,5 ώρες με μέτριας ταχύτητας περπάτημα.

Το δύσκολο κομμάτι της διαδρομής αυτής είναι το μεγάλο μήκος της (9 χιλιόμετρα). Ωστόσο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής είναι Α (πορεία σε δάσος, συνήθως χωρίς δύσκολα και εκτεθειμένα σημεία) , πρόκειται δηλαδή για μια εύκολη διαδρομή.

Όλο το μονοπάτι κινείτε μέσα στο φαράγγι του Ενιπέα, τον οποίο μάλιστα διασχίζει πολλές φορές με ξύλινα γεφυράκια. Λίγο πριν τα Πριόνια το μονοπάτι περνάει από το σπήλαιο και τη παλαιά μονή του Αγίου Διονυσίου.

Πρόκειται για μια μαγευτική διαδρομή σπάνιας ομορφιάς. Εάν μάλιστα την πραγματοποιήσετε τους ανοιξιάτικους μήνες, οπότε και υπάρχει άφθονο νερό, θα δείτε τον Ενιπέα σε όλο του το μεγαλείο.

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε τη διαδρομή αυτή με τους ακόλουθους τρόπους:

-Να πάτε και να επιστρέψετε πεζοπορώντας, κάτι το οποίο βέβαια θέλει αρκετή ώρα για να πραγματοποιηθεί καθώς όπως ήδη αναφέρθηκε το μήκος της διαδρομής είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Αν θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο, να προτιμήσετε τους καλοκαιρινούς μήνες που η μέρα είναι μεγαλύτερη.
-Να πάτε με τα πόδια μέχρι τα πριόνια και από εκεί υπάρχουν συνήθως ταξί που μπορούν να σας πάνε πίσω στο Λιτόχωρο.
-Να πάτε με ταξί μέχρι τα πριόνια και από εκεί να κατεβείτε πεζοπορώντας.

Αγαπήστε τη φύση αδέλφια και δε θα χάσετε!!!

Never give up!!!
First you feel like dying, then you feel reborn!!!

Άβαταρ μέλους
 
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 29 Αύγ 2011, 03:57
Τοποθεσία: Coral, Ελλάδα

Re: Πεζοπορία στον Όλυμπο (Λιτόχωρο-Πριόνια)

Δημοσίευση από Ανδρέας » 29 Αύγ 2011, 03:58

Είσαι σίγουρος ότι όλοι πάνε στο Λιτόχωρο, μόνο για πεζοπορία ????????????????????????????????
Η βότκα με πάγο θα βλάψουν τα νεφρά σας.Το bacardi με πάγο θα βλάψει το συκώτι σας. Το whiskey με πάγο θα βλάψει την καρδιά σας. Το τζιν με πάγο θα βλάψει τον εγκέφαλό σας. Προειδοποιήστε όλους τους φίλους σας: ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΟ!!!

Άβαταρ μέλους
 
Δημοσιεύσεις: 73
Εγγραφή: 02 Αύγ 2011, 22:44
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη,Ελλάδα

Re: Πεζοπορία στον Όλυμπο (Λιτόχωρο-Πριόνια)

Δημοσίευση από vaggelis » 29 Αύγ 2011, 10:02

Μπορείς να τα συνδυάσεις όλα!!! ;)
First you feel like dying, then you feel reborn!!!


Επιστροφή στο Πεζοπορία

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες