my Fitness - Γλυκαιμικός δείκτης (1)

Γλυκαιμικός δείκτης (1)

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (2 Ψήφοι)

Έχει γίνει πολύ της μόδας τελευταία και ακούμε πλέον πολλούς διαιτολόγους να μιλάνε για τον γλυκαιμικό δείκτη και τη σημαντικότητα αυτού στη προσπάθεια κάποιου ανθρώπου να χάσει κιλά. Η πλειοψηφία όμως του κοινού δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Ήρθε λοιπόν η ώρα να ξεδιαλύνουν τα πράγματα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) ενός τροφίμου, δείχνει την ταχύτητα με την οποία,  αυτό αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, αφού καταναλωθεί. Όσο μεγαλύτερος είναι ο ΓΔ τόσο γρηγορότερα αυξάνεται στο σάκχαρο στο αίμα.

Υπάρχουν 3 κατηγορίες τροφίμων. Αυτές με υψηλό, μέτριο και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Από 0 έως 55 αναφερόμαστε σε χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, από 56 έως 69 σε μέτριο και από 70 και πάνω μιλάμε πλέον για υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Στο διαδίκτυο μπορείτε εύκολα να βρείτε με μια απλή αναζήτηση το ΓΔ διαφόρων τροφών. Προσοχή όμως, γιατί διάβασα πράγματα που κόντεψαν να μου πέσουν τα μαλλιά. Θα αναφέρω συγκεκριμένα το χειρότερο απ’όσα διάβασα και είναι η κατάταξη των imitationφυσικών’’ χυμών στις τροφές με χαμηλό ΓΔ. Παιδιά συνέλθετε, μην πέφτετε στις εμπορικές παγίδες. Όλοι αυτοί οι χυμοί ακόμα και αν δεν περιέχουν ζάχαρη πρέπει να αποφεύγονται. Λόγω  της έλλειψης των φυτικών ινών των φρούτων, το μόνο που κάνουν είναι να εκτοξεύουν το σάκχαρο στο αίμα. Προτιμήστε να καταναλώνετε τα φρούτα σας ολόκληρα.

Σε γενικές γραμμές, υψηλό ΓΔ έχουν όλα τα αρτοσκευάσματα με άσπρο αλεύρι, τα αναψυκτικά, το άσπρο ρύζι, οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη, οι φυσικοί’’ χυμοί και γενικότερα όλοι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.

Να προτιμάτε τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ, όπως τα ινώδη λαχανικά, τα φρούτα με τη σάρκα τους, τα δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, τους ωμούς ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και γενικότερα όλους τους σύνθετους και ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες.

Σε επόμενες αναρτήσεις θα αναλύσουμε διεξοδικά γιατί πρέπει να αποφεύγετε τις τροφές με υψηλό ΓΔ.

Never give up!!!